Skoči na glavno vsebino

V sredo, 25. 10., so se dijaki 3. letnika programa predšolska vzgoja v spremstvu 4 profesoric odpravili na pot proti Rimu, t.i. središču sveta.

Raziskovanje se je pričelo v četrtek, ko smo se z metrojem podali na pot proti Vatikanu na Trg sv. Petra. Videli smo ves razkošje bazilike. Pot smo nadaljevali proti Angelskem gradu, zatem pa smo se podali do Panteona, enega najlepših antičnih templjev. Ob spremljavi prijetnih 23°C smo se sprehodili še do čudovite Fontane di Trevi. Zatem smo si vzeli čas za kosilo ter samostojno občudovanje mestnega utripa ter si nato še ogledali Španske stopnice, katerih trg ima vodnjak v obliki čolna.

Drugi dan ekskurzije smo posvetili Pompejem ter največjemu mestu v južni Italiji, Neaplju. V Pompejih smo si ogledali forum ter nekaj najpomembnejših hiš, ki so nam dale vpogled v javno življenje Rimljanov. Sledila je vožnja do Neaplja, rojstnega mesta pizze. To je mesto velikih nasprotij, mesto z ogromno lepih spomenikov ter mesto z močnim romantičnim pridihom. To je Napoli. Proste trenutke smo preživeli za okušanje njihove kulinarike, za potep po ozkih ulicah ter nakupovanje.

Zadnji dan pa je pripadal ogledu antičnega dela Rima. Metro nas je pripeljal do Koloseja, ki je središče zabave ter gladiatorskih iger. Prijetne temperature so nas pospremile še skozi Rimski forum. Sledilo je kosilo, vstop na metro ter slovo od večnega mesta. Mesta, kamor se zagotovo še vrnemo.

Barbara Starič

Dostopnost