Informacijska tehnologija

React-EU – IKT za VIZ

React-EU

Program React-EU – IKT za VIZ je namenjen nadaljnji podpori izvajanja izobraževanja na daljavo in uporabi IKT na lokacijah vzgojno-izobraževalnih zavodov. Projekt bo podprl hibridno izobraževanje, ki izmenično poteka na daljavo in na lokacijah VIZ.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Vse informacije o izvajanju Evropske kohezijske politike 2014-2020 v Republiki Sloveniji najdete na spletni strani www.eu-skladi.si.

Storitve za dijake in zaposlene

DIGITALNA IDENTITETA

Kaj je AAI račun ali digitalna identiteta?

Uporabniško ime skupaj z geslom predstavlja digitalno identiteto ali AAI račun, ki jo uporabnik potrebuje za prijavo v informacijske storitve. Identiteto dobite pri svojem ponudniku, praviloma od organizacije, kjer ste zaposleni ali se izobražujete.

Na Srednji šoli Jesenice ima vsak dijak uporabniško ime oblike ime.priimek@ssj-jesenice.si, ki skupaj z geslom omogoča prijavo v različne storitve in orodja.

 

Digitalna identiteta = uporabniško ime + geslo

Sprememba gesla in pozabljeno geslo

Spremembo gesla ali svojih kontaktnih podatkov lahko kadarkoli uredite na naslovu https://mdm.arnes.si.

Z digitalno identiteto je omogočen dostop do množice storitev, zato je potrebno z geslom ravnati skrbno.

Kaj je AAI prijava?

AAI prijava je vrsta enotne prijave za izobraževalno in raziskovalno sfero v Sloveniji, kjer lahko uporabnik z enim uporabniškim imenom in geslom dostopa do velikega števila uporabnih storitev.

Prenos digitalne identitete na drug zavod

Po uspešni prijavi na povezavi https://mdm.arnes.si lahko s klikom na razdelek Dokumenti ustvarite poverilnico, s pomočjo katere lahko v primeru menjave organizacije, svoj račun prenesete na novo organizacijo. Poverilnico kreirate s klikom na Ustvari poverilnico.

900

Poverilnico nato prenesite na svojo napravo s klikom na Prevzemite poverilnico. Po uspešnem prenosu lahko poverilnico posredujete na novo organizacijo, kjer vam bodo z njeno pomočjo lažje ustvarili nov AAI-račun.

900

POVEZLJIVOST

Eduroam brezžično omrežje (WiFi)

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere.

Dijaki in zaposleni se lahko prijavijo v vsako brezžično omrežje Eduroam v Sloveniji ali tujini s svojo digitalno identiteto.

Navodila za prijavo v omrežje najdete tukaj.

ORGANIZACIJA DELA, DELO NA DALJAVO

ARNES storitve

  • Arnes FileSender – orodje za preprosto, hitro in varno pošiljanje in izmenjavo večjih datotek (vse do velikosti 100 GB)
  • Arnes 1KA – aplikacija, ki omogoča enostavno in dostopno spletno anketiranje.
  • Arnes Planer – brezplačni spletni osebni organizator, ki omogoča planiranje sestankov in izdelavo preprostih anket ter vprašalnikov.​​​​​​​
  • Arnes VID – Enostavne videokonference, ki so na voljo vsem.
  • Arnes ZOOM – Eden od najzmogljivejših videokonferenčnih sistemov trenutno, saj omogoča, da več uporabnikov hkrati z vklopljenim zvokom in sliko sodeluje v videokonferenčni sobi.
  • Arnes Video – Portal slovenskih izobraževalnih video vsebin.

Vse storitve Arnes AAI.

Microsoft Teams - središče za skupinsko delo v storitvi Microsoft 365

Microsoft Teams je del Microsoft 365 in omogoča izvajanje videokonferenc, zato se lahko uporabi za poučevanje na daljavo, sestanke na daljavo, konferenčne klice, pogovore na daljavo, ipd.

Prvo prijavo opravite na naslovu https://o365.arnes.si