Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice uredil: Petra Naglic, Datum objave: Sreda, 6 Februar 2019 17:21

Kljub vsem znanim škodljivim vplivom kajenja je med ljudmi še vedno velik odstotek kadilcev. Učitelji na Srednji šoli Jesenice sicer ugotavljamo, da kajenje na splošno ni več tako moderno kot nekoč, vsaj pri dijakih športnikih ne. Vseeno pa je kadilcev še vedno preveč.

V želji, da bi čim manj mladostnikov pričelo kaditi, smo pripravili stojnico v Splošni bolnišnici Jesenice. S plakati smo želeli obiskovalce in mimoidoče opozoriti na številne negativne vplive kajenja. Razstavili smo model pljuč, ki prikazuje spremenjeno pljučno tkivo pri kadilcu. Na veliko škatlo cigaret smo postavili okostje glave ter modelu pacienta v naročje položili veliko cigareto. S povečano velikostjo škatlice in cigarete smo želeli poudariti, kako težko je kadilcu, ki se zaveda škodljivosti cigaret in se poskuša rešiti zasvojenosti. Obžalovanja, ko nastopi bolezen, nič ne koristijo.

Za vse mlade (še nekadilce, pa tudi kadilce) smo izpostavili tudi finančni vidik kajenja. Izračunali smo, da oseba, ki pokadi polovico škatlice cigaret dnevno (v vrednosti 3,40 eur) v šestih mesecih zapravi 600 eur. Pripravili smo predlog aktivnosti, ki si jih lahko privoščimo z omenjenim denarjem (koncert, skok s padalom, oddih v termah, turistični izlet).

Razlogov za prenehanje kajenja ter odločitev, da sploh ne postanemo kadilci, je vsekakor dovolj. Zavedamo pa se sledečega:

NIHČE ne preneha kaditi, ker mu drugi tako rečejo.

VSAK, ki se odloči kaditi, bo postal in ostal kadilec tudi, če mu drugi odsvetujejo ali celo prepovedujejo. Odločitev je osebna.

Ustvarjalci stojnice želimo vsem dijakom in zaposlenim naše šole dovolj osebnih razlogov in trdne volje, ko boste cigareti dokončno in za vedno rekli: »NE, hvala!«.

Mentorice Ljubica Ravnikar, Mateja Petrovčič, Petra Alič

Zapisala: Petra Alič

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

426 Splošno

Zaznamki

31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice 31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice 31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice 31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice 31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice 31. januar 2019 – stojnica ob svetovnem dnevu boja proti kajenju v Splošni bolnišnici Jesenice

Na vrh strani