Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 uredil: Andreja Vehar Jerman, Datum objave: Ponedeljek, 9 Oktober 2017 17:30

Visoka udeležba dijakov in zaposlenih Srednje šole Jesenice na krvodajalski akciji

 Kako pomembno je v teh časih izraziti solidarnost s tistimi, ki potrebujejo pomoč, se zavedamo tudi na Srednji šoli Jesenice. Tako je profesorica zdravstvene nege Maja Štempihar dala pobudo in v sodelovanju z g. Amirjem Bešićem, vodjo dejavnosti na Centru za transfuzijsko dejavnost Jesenice, že tretjič organizirala krvodajalsko akcijo za polnoletne dijake in zaposlene Srednje šole Jesenice. Pretekli dve akciji sta bili marca 2011 in februarja 2013.

 Odziv je bil presenetljivo dober, saj se je udeležilo kar 57% vabljenih dijakov in približno 20 % zaposlenih. Krvodajalske akcije, ki je bila 29. 9. 2017 dopoldne na Centru za transfuzijsko dejavnost v Splošni bolnišnici Jesenice, se je namreč udeležilo 57 prostovoljcev, od tega 42 dijakinj in dijakov ter 15 zaposlenih.

 Že pred akcijo je organizatorka zbrala prijave, da je lahko dijake razdelila v skupine s časovnim zamikom. Na ta način so se dijaki izognili nepotrebnemu čakanju; da pa je vse potekalo nemoteno in hitro, so s profesionalnim delom in izkušnjami pripomogli tudi zaposleni na Centru za transfuzijsko dejavnost. Vsak udeleženec se je najprej vpisal v sprejemni pisarni, opravil meritev krvnega tlaka in oddal kapljico krvi za kontrolo hemoglobina. Nato so izpolnili vprašalnik in opravili pogovor pri zdravniku. Nekaj prostovoljcev je bilo zaradi zdravstvenih razlogov zavrnjenih, ostali pa so odšli na odvzem krvi. Vsak darovalec je daroval 450 ml krvi, kolikor je standardna doza. Po odvzemu so se okrepčali s sadjem, sendviči in sladico. Krvodajalstvo je v Sloveniji brezplačno, so pa udeleženci v znak hvaležnosti od Centra za transfuzijsko dejavnost Jesenice dobili majico.

 Večina udeležencev je kri darovala prvič. Pravijo, da so premagali strah in da se nameravajo takih akcij še udeležiti, saj so po akciji občutili srečo, veselje in ponos. Za vse udeležence je bil sicer pouka prost dan, vendar pa to ni bil glavni motiv. Dijaki in zaposleni Srednje šole Jesenice so s svojim dejanjem naredili dobro delo, saj za zdravljenje pacientov, ki potrebujejo kri, ni ustreznih nadomestkov in si lahko pomagajo le z darovano krvjo. Pokazali so, da imajo visok čut do sočloveka in da jih v teh časih hlastanja za denarjem bolj zanima, kako pomagati sočloveku. Tako so lahko le zgled starejšim, za kar jim gre vsa pohvala in zahvala.

Zapisala: Maja Štempihar, prof.
Foto: Peter Novak, prof., Matjaž Zaplotnik, prof. in Nik Brtoncelj, 3.AVnazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

438 Splošno

Zaznamki

Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017 Zelo uspešna krvodajalska akcija je za nami - 29. 9. 2017

Na vrh strani