Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Ekskurzija na Škotsko uredil: Petra Naglic, Datum objave: Sreda, 27 Marec 2019 13:09

V času od 9. – 12. 3. 2019 in od 16. – 19. 3. 2019 so dijaki Srednje šole Jesenice v dveh skupinah obiskali Škotsko. Ogledali smo si lepote te britanske pokrajine, ki nas je vse očarala s svojo raznolikostjo in barvitostjo, ter spoznavali njene prebivalce in njihovo kulturo, pa tudi hrano – poskusili smo haggis, ocvrto Mars čokolado (deep-fried Mars bar), njihov zajtrk in še druge lokalne dobrote.

Za začetek smo spoznali skrivnosti gradu Urquart ob jezeru Loch Ness in upirali poglede v jezersko gladino v upanju, da bomo ugledali legendarno Nessie. Pot smo nadaljevali ob Caledonskem prekopu vzdolž številnih jezer do Fort Williama, kjer smo občudovali zasnežene gore, ki se dvigajo skoraj naravnost iz morja. Nato smo se zapeljali skozi dolino solz (Glen Coe), ki je znana po svoji krvavi zgodovini in bojih med različnimi škotskimi klani, do mesteca Inverary, kjer smo si ogledali zapor in spoznali kruto življenje ljudi v preteklosti. Zvečer smo se zapeljali skozi Glasgow in nato proti našemu hotelu v Edinburghu.

Tretji dan smo raziskovali Edinburgh, se poigrali z obiskovalci mesta v Cameri Obscuri, uživali v muzeju iluzij, spoznali zgodovino mesta in se prepustili užitkom nakupov v trgovinah na Princess Streetu.

Zadnji dan smo si ogledali še vasico New Lanark, kjer je utopični socialist Robert Owen s svojimi sodelavci ustvari za tiste čase zelo napredno tovarno tekstilnih izdelkov in vzorno skrbel za svoje delavce (dobri življenjski pogoji, obvezno šolanje za otroke do 10 leta, tovarna je imela svojega zdravnika, ipd.).

Nato pa je žal prišel trenutek, ko smo se morali posloviti in se vrniti v šolske klopi.

Zapisala: Iris Kučina, prof.nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

453 Splošno

Zaznamki

Ekskurzija na Škotsko Ekskurzija na Škotsko Ekskurzija na Škotsko Ekskurzija na Škotsko Ekskurzija na Škotsko Ekskurzija na Škotsko

Na vrh strani