Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 uredil: Andreja Vehar Jerman, Datum objave: Torek, 13 December 2016 18:10

V petek, 2. 12. 2016, smo imeli dijaki 1. AV in 1. BV ekskurzijo in sicer v Salzburg. Na pot smo krenili v zgodnjih jutranjih urah, še v temi, ko pa se je zdanilo smo že lahko občudovali avstrijske pokrajinske lepote. Prva daljša postojanka je bila v mestu Oberndorf. Odšli smo na kraj, kjer je do leta 1890 stala cerkev Svetega Nikolaja, v kateri je bila leta 1818 prvič zapeta pesem »Sveta noč, blažena noč«. Žal je bila cerkev med poplavami uničena, zato tam, na njenem mestu zdaj stoji spominska kapelica. Blizu kapelice smo videli tudi mejno reko med Avstrijo in Nemčijo, Salzach. Kasneje smo se odpravili proti Berchtesgadnu, kjer smo obiskali rudnik kamene soli. Tam smo pridobili nekaj novega znanja o živilu, s katerim se srečujemo vsak dan v življenju. Menim, da je bilo v rudniku vsem dokaj zanimivo, saj smo se oblečeni v posebne obleke- pajace peljali z manjšim vlakcem, z ladjico po slanem jezeru ter se celo spustili po rudniškem toboganu. Po obisku rudnika smo se odpravili proti Salzburgu, mestu »belega zlata« in Mozarta. Tam se je leta 1756 rodil Wolfgang Amadeus Mozart. Salzburg je četrto največje mesto Avstrije in ima okoli 150.000 prebivalcev. Mi smo se sprehodili po okrašenem mestnem jedru. Bilo je veliko ljudi ter razkošnega božično-novoletnega okrasja. Preden smo obiskali adventni sejem, smo si ogledali dve cerkvi:

Frančiškansko cerkev iz 13. stoletja ter stolno cerkev iz 17. stoletja. Lahko smo primerjali značilnosti obeh cerkva, ki sta iz različnih  obdobij. Razlikujta se po načinu gradnje ter po notranjem okrasju. Obiskali smo tudi grob Mozartovih sorodnikov. Mozart ni pokopan v Salzburgu, marveč na Dunaju. Videli pa smo njegovo rojstno hišo, ki je dokaj vpadljiva in jo je težko zgrešiti zaradi barve. Po ogledu vseh načrtovanih destinacij, smo lahko obiskali adventni sejem. Bilo je veliko okrasja in stojnic z raznimi božično-novoletnimi artikli. Menim, da to ni bila le strokovna ekskurzija, temveč tudi medsebojno in med razredno spoznavanje ter gradnja novih odnosov.                                                                                                                                        

   Inja Valant, 1.BV

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

435 Splošno

Zaznamki

Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016 Ekskurzija v Salzburg - 2.12.2016

Na vrh strani