Srednja šola Jesenice Ulica bratov Rupar 2, 4270 Jesenice

 

  Novice in obvestila

Vtisi dijakov s prakse v Sevilji uredil: Andreja Vehar Jerman, Datum objave: Petek, 18 November 2016 12:19


Naši dijaki v soboto, 19. 11. 2016, vračajo iz Španije. Njihova razmišljanja in vtise je zbral profesor Matjaž Zaplotnik, ki je dijake spremljal v drugem delu.
 
Mednarodna praksa v podjetju FIAT

Praksa v Sevilji nama je bila zelo všeč, ker sva delala v zanimivem in novem okolju. Čeprav sva se naučila veliko novih znanj, meniva, da bi se lahko naučila še več, če bi imela boljše znanje španščine. Delodajalci so naju rahlo podcenjevali, saj smo se sporazumevali večinoma z rokami in enostavnimi španskimi stavki, zato sva jim težje pokazala najino znanje. Opazila sva, da Španci stvari delajo malo bolj »na easy«, verjetno zaradi drugačnih kulturnih navad, ki sva jih z veseljem sprejela tudi sama.
Bivala sva v lepo urejenem hostlu Inturjoven, kjer je bilo dobro poskrbljeno za prenočišča in hrano. V prostem času smo imeli veliko izletov in ekskurzij, med drugim tudi v Cordobo in Gibraltar, s spremljevalnima profesorjema smo raziskovali tudi različne mestne znamenitosti, zvečer pa smo se družili ob pijači ter tapasih.
V tujino bi šla še kdaj delat, saj je bila izkušnja nekaj novega, poleg tega pa sva se naučila novih znanj, ki jih bova lahko uporabila v prihodnosti.

Samo Perc in Andraž Gasar

 


Mednarodna praksa v domu za ostarele v Sevilji

Praksa v Španiji se nam v primerjavi z prakso na zdravstveni usmeritvi v Sloveniji zdi zelo drugačna, že prvi dan smo opazile veliko razlik. V Španiji ima osebje z nazivom medicinska sestra drugačne kompetence in naloge. Dela, ki jih pri nas v Sloveniji opravljajo medicinske sestre, v Španiji opravljajo tako imenovane "negovalke". Zaradi težavnega sporazumevanja - naše pomanjkljive španščine in njihove angleščine - nas delodajalci niso mogli pravilno oceniti in nam naložiti nalog, ki bi jih doma že lahko opravljale. V Španiji imajo na različnih področjih drugačne standarde kot v Sloveniji; pri nas veliko poudarka namenjamo preprečevanju okužb, sem sodi pogosto razkuževanje in umivanje rok ter menjava in uporaba zaščitnih sredstev, medtem ko v Španiji to poteka čisto drugače - razkužil npr. ne uporabljajo.
V primerjavi s Slovenijo pa Španci veliko bolj skrbijo za zdrave prehranjevalne navade (pogosti raznoliki obroki z zdravo hrano).
Bivanje v hotelu je zadovoljivo, največja težava je bila prilagoditev na drugačno prehrano, predvsem pri zajtrku. Imele smo veliko prostega časa, ki smo ga po našem mnenju dobro izkoristile (v skupini smo lahko nakupovali, si ogledali veliko stvari in pobliže spoznali špansko kulturo, najbolj nam je bila všeč SIESTA!).
Po naših opažanjih lahko rečemo, da smo Slovenci v primerjavi s Španci bolj delaven narod, si pa znajo Španci delo bolje porazdeliti. Imajo večje število zaposlenih, zato je obremenitev na posameznika manjša. Nikoli ne vemo, kam nas prihodnost popelje, zato je bila praksa v Španiji koristna in lepa izkušnja, ki si jo bomo zapomnile za celo življenje, priporočile pa bi jo tudi drugim dijakom.

Manja Kraigher, Eva Meglič in Tinkara Lukan

 

Izkušnje dijakinj zdravstvene in ekonomske usmeritve s prakse v Sevilji

Praksa sama po sebi ni zahtevna, težje je le sporazumevanje z drugimi. Delodajalci nas malo podcenjujejo, ker mislijo, da nimamo takega znanja glede dela. Urnik dela nam je všeč, saj delamo največ pet ur. Prometne povezave med lokacijo prakse in hostlom so zelo ugodne, prav tako je dobra avtobusna povezava do centra mesta. Špancev ne skrbi, če zamujajo na delo, in so tudi sicer v primerjavi s Slovenci bolj sproščeni.
Trije tedni v Sevilji so minili hitro. Utrdile smo španski jezik ter bolje spoznale špansko kulturo, hrano in navade. V tujino bi šle z veseljem ponovno delat.
 

Agata Stare, Dajana Šučur in Anja Bolte

nazaj   Celoten arhiv

Skupine novic

429 Splošno

Zaznamki

Vtisi dijakov s prakse v Sevilji Vtisi dijakov s prakse v Sevilji Vtisi dijakov s prakse v Sevilji Vtisi dijakov s prakse v Sevilji Vtisi dijakov s prakse v Sevilji Vtisi dijakov s prakse v Sevilji

Na vrh strani